Varför har infödda nordbor ljus hy?

Frågeställningen är hyperintressant, inte minst mot bakgrund av den hysteriska debatten om hudfärg och rasism som nu rasar i västvärlden.

Dagens människoart är i ett evolutionärt tidsperspektiv mycket ung. Arkeologerna är i stort sett överens om att arten började utvecklas i Afrika för ca. 200.000 år sedan, kanske 300.000 år. På grund av den starka UV-strålningen från solen nära ekvatorn fick dessa människor mörk hy som skyddar mot UV-strålarnas skadliga effekter. Vi ljushyade nordbor vet ju hur illa vi kan bränna oss, när vi åker på solsemester till sydligare trakter och hur denna vana leder till en ökande förekomst av allvarlig hudcancer. Fräkniga personer med svag pigmentering har svårare att anpassa sig till starkt solsken och drabbas därför oftare. Ljushyade har alltså en evolutionär nackdel när de lever i tropiskt klimat.

Nu har inte solens UV-strålning bara en negativ hälsoeffekt, utan den är även nödvändig för att människan skall bilda det för immunförsvaret livsviktiga D-vitaminet som egentligen är ett hormon. Afrikanska naturfolk som lever mycket lätt klädda under den tropiska solen bildar rikligt med D-vitamin och kommer upp i serumnivåer på 150 – 250 nmol/L. Skolmedicinens nivå för D-vitaminbrist ligger på 25 nmol/L, så de har en betryggande reserv av det viktiga hormonet. Problemet idag är att även afrikaner börjar vistas mer inomhus och bära tätare klädsel, vilket medverkar till att deras D-vitaminnivåer sjunker trots de sydliga breddgraderna.

Våra kringvandrande mörkhyade förfäder i Afrika började sätta sig i rörelse norrut från Afrika för uppskattningsvis 70.000 år sedan. I takt med att dessa människor kom allt längre norrut blev de exponerade för allt mindre av solens UV-strålning och D-vitaminnivån i blodet sjönk. Detta försämrade givetvis gradvis deras immunförsvar och gjorde dem mer utsatta för infektioner. Den evolutionära effekten blev att individer med något ljusare hy hade bättre hälsa och blev de som var bäst anpassade och därför förde sina anlag vidare. Under årtusendena ledde detta till att ljus hy blev en evolutionär fördel, som gjorde att de folk som slog sig ner på norra halvklotet efterhand blev ljushyade. USA är ett lysande bevis för denna observation, där hälsostatusen och livslängden hos den afroamerikanska folkgruppen är långt sämre än hos den vita.

Med ett evolutionärt perspektiv, som borde vara självklart för den medicinska vetenskapen, är konstaterandet av D-vitaminets centrala betydelse för människors hälsa – trivialt. Ändå hör man nästan inte någon ledande representant för det skolmedicinska etablissemanget som drar denna triviala slutsats. Det är bara alternativmedicinare som predikar det, med risken att bli berövade sina läkarlicenser.

Situationen påminner inte så lite om den ungerska läkaren Ignaz Semmelweis som under mitten av 1800-talet konstaterade att den stora dödligheten bland kvinnor i barnsängsfeber på den tiden, berodde på att förlösande läkare inte tvättade sina händer. Han blev utstött och skandaliserad av den tidens skolmedicinare, på samma sätt som vi ser hur dagens skolmedicin beter mot vår tids Semmelweisare när de påpekar vitaminers betydelse för vår hälsa. Behandlingen av hjälteläkeren Annika Dahlqvist är här ett skräckexempel.

Den pågående Coronapandemin har på ett högst påtagligt sätt satt strålkastarljuset på D-vitaminets betydelse för människors hälsa. En rad studier under de senaste månaderna har visat på ett starkt samband mellan D-vitaminbrist och svår Covid-19 sjuklighet. Denna vitaminbrist visar sig vara starkt utbredd bland de grupper som drabbats värst av Covid-19. Dessa är gamla övermedicinerade människor som vistas mest inomhus och serveras en undermålig kost och invandrade mörkhyade personer.

Trots detta lyfter inte det skolmedicinska etablissemanget ett finger för att uppmana människor att ta tillskott av D-vitamin. Det är en medicinsk praktskandal att inte WHO uppmärksammat detta tillstånd. Etablissemangets debatt om handtvätt och andningsskydd blir direkt löjeväckande vid en jämförelse.

Ni bör alla ta er en funderare över, varför skolmedicinen och flertalet läkare skyr att nämna vitaminernas stora betydelse – som pesten?

 

Lars Bern

 

Om ni vill fördjupa er kan ni läsa min bok ”Den Metabola Pandemin”. Om ni vill stödja Riksföreningen för Metabol Hälsa ekonomiskt, har ni möjlighet att göra det genom att antingen bli stödjande medlem i RMH eller att donera till föreningen. Alla medel som flyter in går oavkortat till vår ideella verksamhet. De enda betalningar som går till engagerade personer är en liten blygsam lön till den kvinna som sköter medlemsregistret och till betalning av reseutlägg och andra direkta omkostnader i arbetet mot kvitto. Styrelsen jobbar helt ideellt.

Föreningen kan ta emot bidrag på följande konton:

Bankgiro:     195-1607

Swish:           123 270 0441

 

13 reaktioner på ”Varför har infödda nordbor ljus hy?”

 1. Sten Hellqvist

  Hej Lars!
  Så länge de hitvandrade afrikanena var jägare/samlare verkar de inte ha haft något problem med D-vitaminförsörjningen och kunde behålla pigmenteringen som skydd mot den farliga delen av UV-strålningen. När de övergick till jordbruk däremot och därmed ändrade sin kost till en helt ny, onaturlig och undermålig sådan fick de även problem med D-vitaminförsörjningen och då tvingades den evolutionära processen att prioritera D-vitaminbildningen i huden med ljusare hy som följd och i stället offra UV-skyddet.
  Visst är det ett svek mot folket att man inte upplyser om D-vitaminets enormt viktiga roll för hälsan! Att cynismen är så stor att man låter tusentals människor dö i samband med en enkel Coronainfluensa i stället för att ge dem en adekvat vård är verkligen skrämmande!

 2. Hej Lars!
  Ibland skriver vi människor som vi talar och ibland blir det då lite lustiga fel. I ditt inlägg här ovan skriver du: “Denna vitaminbrist visar sig vara starkt utbredd bland de grupper som drabbats värst av Covid-19. Dessa är gamla övermedicinerade människor som vistas mest inomhus och serveras en undermålig kost och invandrade mörkhyade personer.”
  De som drabbats värst har alltså oturen att bortsett från att de mest är inomhus också serveras undermålig kost och invandrade mörkhyade personer! 🙂

   1. Sten Hellqvist

    Att serveras invandrade mörkhyade personer är kanske snarare en nyttigare diet än vad de får att äta men inte alls rekommendabel av andra skäl!

 3. Sonja Dahlgren

  Har sedan 1/1-20 slutat med statiner som jag intagit på läkares inrådan i 25 år. Är idag 67 år och är mycket tacksam för att jag fått vetskap av Riksföreningen För Metabol hälsa och förträfflige Lars Bern som var anledningen att jag slutade med statiner (Simvastatin) Detta har resulterat i; ingen värk i kroppen!! Cyklar nu ca 10 mil i veckan promenerar med hundarna 8’-10’ steg om dagen.
  Har sedan januari intagit D-vitamin och dricker under hela dagen C-vitamin och även min make.
  Tagit bort socker, vitt mjöl äter enligt LCHF.
  Tack Lars Bern och ni andra kunniga i ämnet för att ni kämpar mot de stora jättarna.
  Jag sprider bland vänner några tar emot några orkar inte.
  Sonja D

  1. Ja fy fan vad de har lurat folk att ta dessa statiner! Har fått några att sluta med dem och de har också blivit bättre.

  2. Bo Andersson

   Sonja: Hur blev dina kolesterolvärden när du slutade med statiner? Jag har följt Lars på Swebbtv och följde hans råd och slutade helt med statiner. Senare lämnade jag prover och min VC läkare ringde och sa att mina kolesterolvärden var
   ” skyhöga” och hon remitterade mig till specialist på universitetssjukhus. Äter nu 80 mg Atorvastatin per dag.
   När Lars säger att vi skall undvika statiner, menar han att vi skall acceptera “skyhöga” kolesterolvärden?

   OT C vitamin: I 55 år har jag tagit en rejäl dos ~ 3 citroner när jag känt att förkylning varit på väg (brännande känsla i näsan, halsont, febrig). Har jag fått i mig dosen direkt jag känt symptomen har jag inte blivit förkyld, om det däremot dröjt ett halvt dygn har jag blivit förkyld.
   Jag har varje vinter under dessa år haft minst en sinuit då har kuren aldrig hjälpt.

   1. Lars Bern

    Jag har 9,2 mmol/L av LDL-kolesterol och skulle aldrig drömma om att ta statiner igen. Jag har aldrig haft det minsta CVD-symptom och är 78 år. Rader av forskningsresultat ända sedan M Albrink m.fl. publicerade sin studie redan 1959 har visat att det inte finns ngn korrelation mellan LDL och CVD-sjuklighet. Däremot finns en sådan korrelation till höga triglycerider. Senare studier visar att personer med höga kolesterolvärden är friskast och lever längst, vilket är vad man bör vänta sig med tanke på kolesterolets betydelse för immunförsvaret. Så mitt råd till dig är att läsa på. Jag är tacksam för mina värden.

 4. Får
  Grejer från diabetes wellness pga liten gåva vid en begravning. På ett anteckningsblock står hälsotips, t.ex byt ut högt fett innhåll till lägre, välj sockerfri läsk, drick lättmjölk och välj ostar med låg fetthalt. GI diet med full korn och youghurt utan socker etc är ju bra men deras andra hälsotips kan jag vara utan!
  Dessutom skriver de och undrar om man fått den s.k gåvan.. Nej,jag ger inte ngt till dem!

 5. Håkan Kinnunen

  Som vanligt Lars bern brillgerar ännu en gång i denna oerhört pedagogiska blogg.
  PS Jag själv har lagt om min kost till 90 %.
  Och mår mycket bättre idag.
  Tappat 7 kg välbehövligt.
  Målet är 5-7 kg till ner till 88 kg.
  Och allt beror på näst intill ge faan i socker och snabba kolhydrater.
  Ja lchf.
  Plus höga doser av c vitamin och zink varje dag.

 6. Varför skolmedicinen och flertalet läkare skyr att nämna vitaminernas stora betydelse? Det vore ej till fördel för Big Pharmas affärer om människor tog vitaminer istället för att bli beroende av deras kemiska läkemedel. Varför läkarna prioriterar Läkemedelsbolagens vinster framför patienternas hälsa är ett svek mot Hippokrates ed och mot patienterna. Men läkare säger ju inte längre den eden vid examen vilket man kan förstå med tanke på deras nutida verksamhet.Det finns ju även många bra läkare, men de har inte så mycket att säga till om i den miljön.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.